Vortex House
Malibu, California 2013

The project’s ambition lies in its dramatic spatial modulation and the saturation of its interior with the visual and geometric material of the surrounding site. Rather than understanding the views as a way to release the interior to the exterior, the surrounding geometric and topographic features are drawn into the interior to condition its atmosphere. Artificial and natural geometries are characterized as of the same fluid medium, and the house is a vortex into which this material is drawn. This ambition shapes each part of the house’s organization: a five-sided sculpted massing, a folded roof plane, an exterior wrapper, and a covered patio.



murmur principal:
Heather Roberge

Living room © Benny Chan, Fotoworks

Master Bedroom © Benny Chan, Fotoworks

Kitchen with Patio Beyond © Benny Chan, Fotoworks

Den © Benny Chan, Fotoworks

Living Room with Patio Beyond © Benny Chan, Fotoworks

Living room bifurcated view  

Hallway view of den; view from bath  

Patio from Master Bedroom  

Courtyard © Benny Chan, Fotoworks

Site panorama © Benny Chan, Fotoworks

Roofscape © Benny Chan, Fotoworks

Entry Facade © Benny Chan, Fotoworks

West Facade © Benny Chan, Fotoworks

View from Northeast  

 

Site plan  

Plan  

 

Elevations  

 

Roof plan  

Massing Model  

Massing Model  

Interior View from Kitchen  

Interior View of Living Area  

View From Southeast  

Unrolled Interior Elevation (scroll to the right)